Kurczak z dynią
Składniki:
Mięso i dynia:
Wykonanie:
Mięso i dynia:
Mięso i dynia:
- 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
- 250 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 150 g jogurtu
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 40 g masła
- 80 g orzechów nerkowca
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100 g wody
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 400 g śmietany
Wykonanie:
Mięso i dynia:
- W dużym garnku umieszczamy kurczaka i dynię i oprószamy solą, papryką i pieprzem
- Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
- Dodajemy imbir, jogurt i przyprawę garam masala i mieszamy (TM: 15 s/2,5)
- Przekładamy do garnka z kurczakiem i dynią, mieszamy i odstawiamy
- W blenderze umieszczamy masło, orzechy, czosnek i rozdrabniamy (TM: 15 s/5)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dusimy (TM: 10 min/120 st/2)
- W między czasie kurczaka i dynię podsmażamy na głębokiej patelni
- Kiedy mięso się przyrumieni, zalewamy je sosem i dusimy aż zmięknie
Komentarze
Prześlij komentarz