Kurczak z dynią


Składniki:
Mięso i dynia:
  • 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 250 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 150 g jogurtu
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
Sos:
  • 40 g masła
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100 g wody
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g śmietany

Wykonanie:
Mięso i dynia:
  1. W dużym garnku umieszczamy kurczaka i dynię i oprószamy solą, papryką i pieprzem
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
  3. Dodajemy imbir, jogurt i przyprawę garam masala i mieszamy (TM: 15 s/2,5)
  4. Przekładamy do garnka z kurczakiem i dynią, mieszamy i odstawiamy
Sos:
  1. W blenderze umieszczamy masło, orzechy, czosnek i rozdrabniamy (TM: 15 s/5)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dusimy (TM: 10 min/120 st/2)
  3. W między czasie kurczaka i dynię podsmażamy na głębokiej patelni
  4. Kiedy mięso się przyrumieni, zalewamy je sosem i dusimy aż zmięknie

Komentarze