Wege spaghetti bolońskie z orzechami i migdałami


Składniki:
  • 40 g sera żółtego
  • 230 g orzechów laskowych i migdałów (w dowolnych proporcjach)
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 150 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g wody
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 500 g makaronu spaghetti

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Orzechy bardzo drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie (TM: 4 s/6, przekładamy)
  3. Pora kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  4. Dusimy w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
  5. Dodajemy rozdrobnione orzechy i dusimy jeszcze chwilę (TM: 1 min/120 st/wsteczne/1)
  6. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza makaronem i gotujemy (TM: 15 min/120 st/1)
  7. Makaron gotujemy oddzielnie zgodnie z przepisem na opakowaniu i podajemy polany sosem

Komentarze