Wege spaghetti bolońskie z orzechami i migdałami
Składniki:
Wykonanie:
- 40 g sera żółtego
- 230 g orzechów laskowych i migdałów (w dowolnych proporcjach)
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- 150 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g wody
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 500 g makaronu spaghetti
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Orzechy bardzo drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie (TM: 4 s/6, przekładamy)
- Pora kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy rozdrobnione orzechy i dusimy jeszcze chwilę (TM: 1 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza makaronem i gotujemy (TM: 15 min/120 st/1)
- Makaron gotujemy oddzielnie zgodnie z przepisem na opakowaniu i podajemy polany sosem
Komentarze
Prześlij komentarz