Zupa ogórkowa z ziemniakami


Składniki:
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 80 g cebuli
  • 20 g masła
  • 130 g warzyw mieszanych (u mnie marchewka, seler i pietruszka)
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 800 g wody
  • 100 g śmietany

Wykonanie:
  1. Ogórki drobno kroimy (TM: 4 s/4, przekładamy)
  2. Cebulę drobno siekamy (TM: 3 s/5)
  3. Dodajemy masło i dusimy w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy ogórki, ziemniaki, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną, pieprz i wodę i gotujemy aż ziemniaki zmiękną (TM: 15 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze minutę (TM: 1 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze