Bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi


Składniki:
  • 220 g mleka
  • 25 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 140 g masła
  • 2 żółtka
  • 420 g mąki
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych (u mnie 5-letnie z czasów kiedy jeszcze miałam chęć na robienie przetworów :D)

Wykonanie:
  1. Mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w garnuszku na niedużym ogniu (TM: 1 min/37 st/2)
  2. Dodajemy 80 g masła, żółtka, mąkę i mocno wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/3 min)
  3. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
  4. Pozostałe 60 g masła topimy w rondelku (TM: 3 min/50 st/1)
  5. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60x20 cm i kroimy na 12 równych kwadratów (10x10)
  6. Na każdym z nich układamy 1 łyżeczkę powideł, mocno zlepiamy brzegi i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem
  7. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, a po tym czasie smarujemy roztopionym masłem
  8. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach

Komentarze