Bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
Składniki:
- 220 g mleka
- 25 g drożdży
- 50 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 140 g masła
- 2 żółtka
- 420 g mąki
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych (u mnie 5-letnie z czasów kiedy jeszcze miałam chęć na robienie przetworów :D)
Wykonanie:
- Mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy w garnuszku na niedużym ogniu (TM: 1 min/37 st/2)
- Dodajemy 80 g masła, żółtka, mąkę i mocno wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/3 min)
- Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
- Pozostałe 60 g masła topimy w rondelku (TM: 3 min/50 st/1)
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60x20 cm i kroimy na 12 równych kwadratów (10x10)
- Na każdym z nich układamy 1 łyżeczkę powideł, mocno zlepiamy brzegi i układamy obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, a po tym czasie smarujemy roztopionym masłem
- Pieczemy 40 minut w 170 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz