Krem z batatów
Składniki:
Orzeszki do posypania:
Wykonanie:
Orzeszki do posypania:
Orzeszki do posypania:
- 160 g orzechów nerkowca
- 140 g daktyli suszonych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 300 g cebuli
- 30 g korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 1000 g batatów
- 1800 g wody
- 4 łyżeczki koncentratu bulionu
- 2 łyżki kurkumy
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Orzeszki do posypania:
- Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze (nie bardzo drobno) lub siekamy na nieduże kawałki (TM: 6 s/6, przekładamy)
- Cebulę i imbir drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
- Dodajemy bataty pokrojone na kawałki (TM: 4 s/5)
- Dodajemy wszystkie składniki i gotujemy (TM: wody nie wlewamy w całości, bo się nie zmieści, dolewamy do maksimum, a resztę dolejemy do innego garnka już na sam koniec po zmiksowaniu; 18 min/100 st/1)
- Po ugotowaniu zupę miksujemy blenderem na gładką masę
- Podajemy posypaną orzechami i daktylami
Komentarze
Prześlij komentarz