Krem z batatów


Składniki:
Orzeszki do posypania:
  • 160 g orzechów nerkowca
  • 140 g daktyli suszonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
Zupa:
  • 300 g cebuli
  • 30 g korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1000 g batatów
  • 1800 g wody
  • 4 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Orzeszki do posypania:
  1. Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze (nie bardzo drobno) lub siekamy na nieduże kawałki (TM: 6 s/6, przekładamy)
Zupa:
  1. Cebulę i imbir drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
  3. Dodajemy bataty pokrojone na kawałki (TM: 4 s/5)
  4. Dodajemy wszystkie składniki i gotujemy (TM: wody nie wlewamy w całości, bo się nie zmieści, dolewamy do maksimum, a resztę dolejemy do innego garnka już na sam koniec po zmiksowaniu; 18 min/100 st/1)
  5. Po ugotowaniu zupę miksujemy blenderem na gładką masę
  6. Podajemy posypaną orzechami i daktylami

Komentarze