Indyk z żurawiną
Składniki:
Wykonanie:
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki szałwii
- 1 filet z piersi indyka (ok. 1 kg)
- 1000 g wody
- 300 g żurawiny świeżej
- 180 g soku jabłkowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
- Dodajemy oliwę, sól, pieprz, paprykę, rozmaryn, tymianek i szałwię i mieszamy (TM: 10 s/2)
- Marynatą nacieramy całe mięso, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na chwilę
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim kurczaka pod przykryciem przez 60-70 min; ja podlewam lekko wodą na samo dno i zdejmuję pokrywkę ok. 15 minut przed końcem pieczenia
- Żurawinę, sok jabłkowy, cukier i cynamon umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez ok 10 minut; żurawina powinna zmięknąć, a całość lekko zgęstnieć (TM: 10 min/100 st/wsteczne/1)
- Po upieczeniu indyka kroimy w plastry i podajemy z żurawiną
Komentarze
Prześlij komentarz