Indyk z żurawiną


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki szałwii
  • 1 filet z piersi indyka (ok. 1 kg)
  • 1000 g wody
  • 300 g żurawiny świeżej
  • 180 g soku jabłkowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
  2. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, paprykę, rozmaryn, tymianek i szałwię i mieszamy (TM: 10 s/2)
  3. Marynatą nacieramy całe mięso, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na chwilę
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim kurczaka pod przykryciem przez 60-70 min; ja podlewam lekko wodą na samo dno i zdejmuję pokrywkę ok. 15 minut przed końcem pieczenia
  5. Żurawinę, sok jabłkowy, cukier i cynamon umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez ok 10 minut; żurawina powinna zmięknąć, a całość lekko zgęstnieć (TM: 10 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Po upieczeniu indyka kroimy w plastry i podajemy z żurawiną

Komentarze