Ciasteczka mocno czekoladowe


Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Czekoladę łamiemy na kostki (TM: 5 s/7)
  2. Dodajemy masło i topimy w garnuszku (TM: 6 min/50 st/1, przekładamy)
  3. Jajka, cukier i aromat i ubijamy mikserem (TM: z motylkiem 3 min/4)
  4. Cały czas ubijając powoli dolewamy roztopioną czekoladę z masłem (TM: z motylkiem 1,5 min/2)
  5. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze przez chwilę (TM: z motylkiem 20 s/2)
  6. Łyżeczką nakładamy ciasteczka na blachy do pieczenia (zostawcie 2 cm odstępu) i pieczemy 12 minut w 180 stopniach

Komentarze