Zapiekanka z makaronem i salami
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g sera żółtego
- 300 g sera mozzarella pokrojonego w plasterki
- 200 g dowolnych warzyw (u mnie por i marchewka)
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 500 g makaronu penne
- 200 g salami pokrojonego na paseczki
Wykonanie:
- Ser żółty ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, warzywa kroimy w kostkę, dodajemy olej (TM: 5 s/7)
- Dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/120 st/1)
- Dodajemy pomidory, sól i pieprz i gotujemy przez kilkanaście minut (TM: 15 min/100 st/2)
- Dodajemy makaron i gotujemy przez czas podany na opakowaniu (TM: czas z opakowania/Varoma/wsteczne/1)
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni
- Makaron z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy połowę sera i salami i mieszamy
- Połową sera posypujemy wierzch i układamy mozzarellę pokrojoną w kostkę
- Pieczemy 15 minut
Komentarze
Prześlij komentarz