Zapiekanka z makaronem i salami


Składniki:
  • 200 g sera żółtego
  • 300 g sera mozzarella pokrojonego w plasterki
  • 200 g dowolnych warzyw (u mnie por i marchewka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 500 g makaronu penne
  • 200 g salami pokrojonego na paseczki

Wykonanie:
  1. Ser żółty ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, warzywa kroimy w kostkę, dodajemy olej (TM: 5 s/7)
  3. Dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/120 st/1)
  4. Dodajemy pomidory, sól i pieprz i gotujemy przez kilkanaście minut (TM: 15 min/100 st/2)
  5. Dodajemy makaron i gotujemy przez czas podany na opakowaniu (TM: czas z opakowania/Varoma/wsteczne/1)
  6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni
  7. Makaron z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy połowę sera i salami i mieszamy
  8. Połową sera posypujemy wierzch i układamy mozzarellę pokrojoną w kostkę
  9. Pieczemy 15 minut

Komentarze